Oogsten en verwerken

Oogsten doe je van juli tot tot en met oktober. Snel groeiende pepers zijn vaak al rijp in juli/augustus, zoals de Cayenne peper. De latere types pas in september/ oktober, zoals de Piri Piri. Je kan pepers natuurlijk ook groen oogsten, dan zijn ze knapperig, iets bitter en minder heet. Rijpen pepers zijn echter iets zoeter, fruitiger, soms iets zachter, iets heter en rijpe pepers bevatten meer vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Lees meer »

Waarom bijen helpen

Albert Einstein was de eerste die vertelde dat als de bijen uitsterven de mensheid nog maar drie jaar te leven heeft. Nu weten de meeste mensen dat wel. Hij was ook hiermee zijn tijd ver vooruit. Het grootste probleem voor de bijen in deze tijd zijn de landbouw giften, met name glyfosaat. In weerwil van vele wetenschappelijke rapporten heeft de EU het gebruik daarvan toch nog voor 10 jaar vrij is gegeven.

Lees meer »

Pepers oogsten

Het kweek seizoen 2023 schiet al op en het oogsten is begonnen. Door de lange regen eerder deze zomer lopen veel pepers achter in het rijpen. Dat is aan de ene kant wel jammer, aan de andere kant is het ook weer niet erg want we kunnen nog tot eind oktober doorgaan met oogsten. Om het rijpen van pepers te stimuleren kan het handig zijn de toppen uit de planten te knippen, de kans dat daar nog rijpe pepers uit komen is gering. Bovendien krijgen op deze manier de pepers die er onder zitten betere kansen om af te rijpen. Wat ook helpt is het oogsten van de al rijpe pepers, de plant richt dan zijn energie op de nog groene pepers, die op die manier sneller zullen rijpen. De zonnige weken die we na de regen periode hebben gehad helpen natuurlijk ook mee.

Lees meer »

Het kweekseizoen 2023 is gestart.

Om te beginnen start ik dit kweekseizoen in 3 fase, dat heeft te maken met het feit dat niet alle pepers een even lang groeiseizoen hebben. Begin januari ben ik gestart met de wilde pepers en aanverwanten, zoals de Piri Piri en de Tabasco peper. Daar hoort ook de bijzondere C. Flexuosum bij, een echte wilde peper die als enige peper ter wereld ook in Nederland wintervast is. Je hebt er meerdere van nodig i.v.m. de bevruchting. Ze zijn niet 100% zelf bevruchtend zoals andere pepers. We hebben er een apart stukje in de grote tuin voor gereserveerd. Volgens kenners zijn ze bijzonder lekker als toevoeging in sauzen. Begin februari ben ik van start gegaan met de C. Baccatum pepers, die hebben best ook wel de tijd nodig om rijpe pepers te produceren.

Lees meer »

Nederpepers zomer 2022

Er is veel gebeurd sinds het laatste artikel geplaatst in het blog van februari dit jaar. In het vroege voorjaar is onze kas volledig aan flarden gewaaid door de stom die ons land toen teisterde. Samen met Caroline moesten we eerst de troep die dat gegeven had opruimen,  waarna we een andere kas konden neerzetten. Van oud timmer hout en stukken doek van de stuk gewaaide kas, is dat uiteindelijk gelukt. Inmiddels werd ik persoonlijk geconfronteerd met een versleten heup. Loop nu met een wandelstok en ga regelmatig naar de fysio. Dat zet wel de rem op mijn activiteiten, niet dat ik er mee stop, dat zeker niet, alleen gaat alles wat trager. Ondertussen heb ik 25 peperplanten en 4 paprika planten onder mijn beheer. De meeste staan al in de volle grond of in 12 liter potten. De laatste zijn nu aan de beurt.  De paprika planten gaan dit jaar alle 4 in pot omdat ze meer aandacht nodig hebben dan peperplanten om tot goede resultaten te komen. De vruchten worden een stuk groter, waardoor de oogsten vaak wat tegenvallen. Een van die vier is de Mini Bell Chocolate paprika en zoals de naam al aangeeft blijft die wat kleiner. Misschien dat deze dan een wat grotere oogst wil geven, de tijd zal het leren.

Lees meer »

Voortgang nederpeper project 2022

Na een moeilijk peper jaar, want dat was 2021 en niet alleen voor mij, staan we aan het begin van een nieuw kweek seizoen en aan een belangrijke verandering voor Nederpepers. Nu we 11 peper zaden producten en 1 paprika zaad product in de webwinkel hebben staan, is het tijd geworden om een volgende productie lijn te introduceren; Nederpeper chili vlokken en poeder. We beginnen met twee producten;  Chili vlokken mild heet en Chili poeder pittig heet. Deze laatste is er eigenlijk pas in een later stadium bij gekomen. We begonnen aanvankelijk met een groene vlokken variant, alleen die bleek toch niet zo geschikt te zijn.

Lees meer »

Nederpepers is jarig

De site van Nederpepers bestaat vandaag precies een jaar en dat vieren we natuurlijk. Ten eerste met dit extra artiekel. Ten tweede met de opening van onze eigen facebook groep. De eerste 10 leden daarvan krijgen gratis een zakje zaad naar keuze opgestuurd. Onderaan deze pagina, staat de mediaknop waarmee je naar de facebook groep kan gaan.

Lees meer »

Peperplanten zomer 2021

Het was een roerige zomer, dat om mee te beginnen. In het voorjaar hebben wij een stuk grond van 150 m2 gehuurd op een tuinen complex. Daar hebben we een kas van 3 bij 3 meter op gezet. Daar in staat een planten tafel en een water ton waarin voeding kan worden toegevoegd. Ook kunnen de planten in pot binnen worden gehaald. In de maanden maart en april stonden er een heel stel peperplanten in 1 liter potten, die later in de grond en in grotere potten zijn gezet. 

Lees meer »

Paprika kweken vanaf februari

Waarom begin je met peper half januari binnen voor te zaaien en met paprika begin februari? Dat is een goeie vraag, het antwoord is onverwacht simpel…. De paprika hoort net als veel pepers tot de Capsicum Annuum. Daarnaast is het zo dat er ook veel pepers zijn die tot bijvoorbeeld de Capsicum Chinense behoren. Die laatste heeft meer tijd nodig om te ontkiemen en groeit ook langzamer dan de Capsicum Annuum. Je kan dan ook best met de Capsicum Annuum pepers pas begin februari beginnen met binnen voor te zaaien. Ze zullen dan ook minder snel “leggy”worden. ( zie ook het eerdere artikel...Het peper kweekseizoen begint…) Je kan dan de andere pepers uit o.a. de Capsicum Chinense  groep een voorsprong geven door half januari al te beginnen met binnen voor te zaaien, omdat die meer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen.  

Lees meer »

Het peper kweekseizoen begint

Half januari is de beste tijd om met het kweken van pepers te beginnen omdat dan de dagen net aan lang genoeg zijn voor peper planten. Eerder beginnen kan als je een groeitent hebt. Anders wordt het lastig, want de peper stekjes gaan op zoek naar licht en als ze die niet voldoende vinden dan krijg je van die lange slappe sprieten. Extra licht geven met een groei-lamp als het begint te schemeren is een optie, alleen dat kan slechts voor 1 á 2 uur omdat je anders het “sprieten” juist in de hand werkt. Niet alle peperplanten “sprieten” even snel; de Capsicum Annuum groeit snel en zal de neiging tot sprieten hebben en de Capsicum Chinense stopt veel energie in de wat grotere bladeren en zal een stuk minder snel “sprieten.” (Leggy plant)

Lees meer »

Algemene informatie over peper

Chilipepers zijn de vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie. Er zijn verschillende ondersoorten; Capsicum Annuum, Capsicum Baccatum, Capsicum Chinense, Capsicum Frutescens, Capsicum Pubescens en Casicum Praetermissum. Niet alleen de 'hete' pepers vallen onder dit geslacht, ook de paprika doet dat. ( Capsicum Annuum )

Lees meer »