Peperplanten zomer 2021

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 13:40

Het was een roerige zomer, dat om mee te beginnen. In het voorjaar hebben wij een stuk grond van 150 m2 gehuurd op een tuinen complex. Daar hebben we een kas van 3 bij 3 meter op gezet. Daar in staat een planten tafel en een water ton waarin voeding kan worden toegevoegd. Ook kunnen de planten in pot binnen worden gehaald. In de maanden maart en april stonden er een heel stel peperplanten in 1 liter potten, die later in de grond en in grotere potten zijn gezet. 

 

De kas

Zoals iedereen wel weet was het qua weer een prut zomer, voor de peper planten betekende dat sommige planten klein zijn gebleven en andere weer niet voldoende pepers produceerden. We zullen er hier een paar planten uitlichten om te laten zien hoe of dat is gegaan.

  1. Explosive Ember, de topper van het jaar. Zowel de plant in pot, als wel de plant in de volle grond doen het bijzonder goed. Ondanks het tegen vallende weer zijn de planten goed aan de maat en hangen letterlijk vol met pepers. 50 + cm. En even eens 50 + pepers per plant.

Explocive Ember

 

2. Jalapeno Purple, een beetje een tegenvaller. De plant is klein gebleven 30 cm, er hangen echter wel 30+ pepers aan. Die overigens   langzaam afrijpen, ze zijn nu nog allemaal paars. Om zaden te kunnen oogsten moeten ze rijp (rood) zijn.

Jalapeno Purple

 

3. Balkon Peper hybride F1, de tweede eigen kruising. De planten worden niet zo groot en zijn daarbij compact. 40-50 cm , 30+ pepers per plant. Heb er één in pot en één in de volle grond staan.

Balkon Peper

 

4. Black Hungarian, een prachtige plant met eveneens mooie pepers. Niet zo groot, 40 cm met uiteindelijk een stuk of 20 pepers. Ten tijde van de foto waren het er nog maar 5.

Black Hungarian

 

5. Cayenne Choco, geeft prachtige pepers, de plant is vrij klein gebleven 36 cm met ongeveer 10 pepers.

Cayenne Choco

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer peper soorten, alles bij elkaar 16 op het moment. Het is niet de bedoeling ze allemaal te bespreken, per slot van rekening zullen niet alle pepers de site halen. Op deze manier heb ik echter wel een beeld van uit de praktijk kunnen schetsen over het wel en wee van het kweken van pepers hier in Nederland, tijdens een slecht peperjaar. We gaan alleen door met de pepers die het in alle opzicht toch redelijk goed hebben gedaan. Het is immers de bedoeling om pepers te kweken die het goed doen in ons klimaat en die tevens goed te gebruiken zijn in de Nederlandse keuken.

 

Dit blog is interactief, laat met een gerust hart je reactie achter.

Reactie plaatsen

Reacties

Nils
3 jaar geleden

Leuke website geworden. Mooie pepers.