Kennisbank
Hier vindt je informatie over het kweken van peper en paprika, het gebruik in de keuken en verwerken/ bewaren van peper en paprika.
Het kweken van peper en paprika.
Het gebruik in de keuken.
Het verwerken en bewaren.
Waneer kan je best beginnen met het kweken van peper en paprika?
Je kan binnen pepers voorzaaien vanaf half januari en paprika's vanaf half februari.
Waarom begin je met pepers eerder dan met paprika's?
De Capsicum Bacatum heeft een langere groei periode nodig dan de Capsicum Annuum. Paprika behoort tot de de laatste en sommige pepers ook. Je kan dan ook alle pepers die tot de Capsicum Annuum behoren later opstarten dan de pepers die tot de Capsicum Bacatum behoren.
Waneer kan je pepers oogsten?
Pepers kan je best oosten als ze rijp zijn, hoewel bijvoorbeeld Jalapeno pepers vaak groen geoost worden. Het oogst seizoen van pepers loopt van augustus tot oktober. Soms zijn ze ook al eerder te oogsten.
Waarom haal je de zaden uit de paprika?
Zaden hebben een licht bitteren smaak en parika's wil je juist lekker zoet hebben.
Hoe gebruik je verse pepers in de keuken?
Verse pepers kan je in stukjes snijden en dan door een salde doen of toevoegen aan een pan met vlees of groente. Je kan er ook de zaden uit halen en ze dan vullen met bijvoorbeeld roomkaas. Wikkel er een stukje spek om en dan grillen in de oven of BBQ. Ook kan je verse pepers als laatste toevoegen op je bord.
Waneer gebruik je hotsaus bij het koken?
Hotsaus komt het best tot zijn recht als je deze als laatste aan een pan met eten toevoegd en dan nog even mee laat prutelen. Op deze manier tilt de saus je maaltijd op. Je kan Hotsaus natuurlijk ook als laatse op je bord toevoegen zoals je met sambal doet, alleen dat is minder lekker.
Kan je pepers invriezen?
Ja dat gaat prima, ze worden echter wel slap als je ze daarna ontdooit. Toch zijn ze dan goed te gebruiken, zowel vers als wel voor sauzen.
Hoe lang kan je pepers in de koelkast bewaren?
In de koelkast blijven pepers en paprika's ongeveer een week goed.
Hoe kan je pepers het beste drogen?
Je kan pepers buiten in de zon drogen als het weer dat toe laat, anders is een voedseldroger aan te raden. In een oven drogen kan wel, echter verbranden de pepers dan vrij snel. Bovendien blijven smaak en vitaminen beter bewaard als de pepers langzaam drogen. De beste temperatuur in de voedseldroger voor pepers is 40 tot 50 graden. Pepers met dunne wanden drogen sneller dan pepers met dikke wanden.