Waarom begin je met peper half januari binnen voor te zaaien en met paprika begin februari? Dat is een goeie vraag, het antwoord is onverwacht simpel…. De paprika hoort net als veel pepers tot de Capsicum Annuum. Daarnaast is het zo dat er ook veel pepers zijn die tot bijvoorbeeld de Capsicum Chinense behoren. Die laatste heeft meer tijd nodig om te ontkiemen en groeit ook langzamer dan de Capsicum Annuum. Je kan dan ook best met de Capsicum Annuum pepers pas begin februari beginnen met binnen voor te zaaien. Ze zullen dan ook minder snel “leggy”worden. ( zie ook het eerdere artikel...Het peper kweekseizoen begint…) Je kan dan de andere pepers uit o.a. de Capsicum Chinense groep een voorsprong geven door half januari al te beginnen met binnen voor te zaaien, omdat die meer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen.
Hoewel er veel overeenkomsten zijn met het kweken van peper en paprika planten, zijn er toch nog wel een paar verschillen. Een goed verzorgde peper plant kan makkelijk boven de 50 pepers bevatten aan het einde van de zomer, van een paprika plant hoef je dat echt niet te verwachten. Paprika’s worden een stuk groter en hebben meer energie nodig om goed uit te groeien en te rijpen. Met tussen de 6 en 12 vruchten per plant heb je al een echt heel goed resultaat. Je kan de oogst positief beïnvloeden door af en toe een paprika onrijp (groen)te oogsten. Er zal zich dan eerder een nieuwe paprika gaan ontwikkelen en bovendien zijn groene paprika’s prima te gebruiken in de keuken.
Dan is er nog een belangrijk verschil, peper planten krijgen op een gegeven moment een “y spitsing, ” met andere woorden er groeien vanaf dat moment twee hoofdtakken. Bij paprika planten zijn dat er drie. Heb je een paprika plant in een grote pot staan, dan kun je die alle drie ondersteunen met bamboe stokken, op een manier dat je een wigwam idee krijgt als je er naar kijkt. Voor beide geld dat het verstandig is om de stam tot de splitsing kaal te houden. En dat je de eerste paar bloemen er afhaalt om de plant de gelegenheid te geven goed uit te groeien, zodat hij later meer vruchten kan geven. Bij de peper zijn dat er 3, één tussen de Y splitsing en van elke tak één. Bij de paprika is het er één meer, omdat deze drie hoofdtakken heeft.
Verder is het kweken en verzorgen van peper en paprika planten het zelfde, ze houden van warmte, alleen ze mogen ook weer niet heel de dag te heet staan. Vooral de grotere paprika is gevoelig voor verbranden. Zorg dan ook dat de zon uren afgewisseld worden met schaduw uren. Vooral als het boven de 30 graden is, doe je er verstandig aan om hierop te letten. Veel kweekplezier en succes gewenst voor het komende seizoen 2021.
( dit blog is interactief, laat met een gerust hart jouw reactie achter )
Reactie plaatsen
Reacties