Het peper kweekseizoen begint

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 14:30

Half januari is de beste tijd om met het kweken van pepers te beginnen omdat dan de dagen net aan lang genoeg zijn voor peper planten. Eerder beginnen kan als je een groeitent hebt. Anders wordt het lastig, want de peper stekjes gaan op zoek naar licht en als ze die niet voldoende vinden dan krijg je van die lange slappe sprieten. Extra licht geven met een groei-lamp als het begint te schemeren is een optie, alleen dat kan slechts voor 1 á 2 uur omdat je anders het “sprieten” juist in de hand werkt. Niet alle peperplanten “sprieten” even snel; de Capsicum Annuum groeit snel en zal de neiging tot sprieten hebben en de Capsicum Chinense stopt veel energie in de wat grotere bladeren en zal een stuk minder snel “sprieten.” (Leggy plant)

Je kan de zaden op twee manieren ontkiemen; A) Je doet een stel zaadjes in een klein potje aarden, zo’n halve centimeter diep. B) Doe een stel zaadjes in een papierenzakdoekje, besproei het met water en vouw het op. Dan stop je het in een gripzakje en legt het op een warme donkere plaats. Als de zaadjes 5/6 dagen later zijn opgekomen doe je ze vooralsnog in een klein potje aarden, zo’n halve centimeter diep. Het voordeel van de laatste methode is dat je meteen weet welke zaden kiemkrachtig zijn en als ze eenmaal in het potje met aarden zitten, komen ze snel op. Let op…..niet alle peperzaden ontkiemen even snel; de Capsicum Annuum ontkiemt vrij snel en de Capsicum Chinense doet er vaak wat langer over.

Vanaf dat er een tweede set blaadjes is gevormd kan je gaan verpotten, dat hoeft echter niet. Je kan ook wachten tot de plantjes net even wat verder zijn. Dan zijn ze op zeker uit “gespriet” en als je ze dan net wat dieper ingraaft als dat ze in het begin potje stonden, krijg je mooie sterke planten. Niet overdrijven, want peper planten wortelen minder makkelijk aan als bijvoorbeeld tomaten planten. De ervaring heeft mij geleerd dat het wel degelijk kan en ook werkt. Na een paar maanden kan je ze een tweede keer verpotten in bijvoorbeeld 1 liter pot, in afwachting op ijsheiligen, half mei. Nu is het niet verstandig de planten dieper aan te planten als dat ze in het tweede potje stonden, dit i.v.m. het aan wortelen.

Is het dan eindelijk half mei geworden, dan kunnen de planten naar buiten in de volle grond of in een grote 12 tot 17 liter pot. Het is verstandig de planten eerst”af te harden”, dit doe je door ze dagelijks een uurtje buiten te zetten en later telkens wat langer. Indien nodig geef je de planten een steun met bijvoorbeeld een bamboe stok, want ja ze komen nu ook in de wind te staan. En later kunnen ze zwaar worden van de pepers. Veel kweek plezier en succes gewenst voor het komende seizoen 2021.

( dit blog is interactief, laat met een gerust hart jouw reactie achter )

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.