Chilipepers zijn de vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie. Er zijn verschillende ondersoorten; Capsicum Annuum, Capsicum Baccatum, Capsicum Chinense, Capsicum Frutescens, Capsicum Pubescens en Casicum Praetermissum. Niet alleen de 'hete' pepers vallen onder dit geslacht, ook de paprika doet dat. ( Capsicum Annuum )
De heetheid van een peper kan worden gemeten. De waarde die dan gemeten wordt, (de peper wordt verdund met water tot er geen heetheid meer aanwezig is) drukken we uit in SHU. SHU= Scoville Heat Units. Tegenwoordig wordt de scherpte bepaald door de hoeveelheid Capsaïcine te meten door middel van chromatografie. (We drukken de heetheid van pepers uit in eenheden Scoville. Pure Capsaïcine meet 15-16 miljoen Scoville.) Naast heetheid hebben we het natuurlijk ook over smaak, bijvoorbeeld rokerigheid, fruitigheid, citrusachtige ondertonen, kruidige elementen, zoetheid, etc.
Bovendien zijn chilipepers goed voor de gezondheid. Iedereen kent bij het eten van chilipepers het hete gevoel in mond en keel, veroorzaakt door de capsaïcine. Daar horen ook een verhoogde hartslag en traspireren bij, tenslotte komen er ook endorfines vrij. Endorfines staan ook bekend als het gelukshoormoon en werken pijnstillend. Naast capsaïcine bevatten chilipepers ook tal van antioxidanten, caroteen, flavonoïden, kalium, magnesium, fosfor, ijzer vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K.
Dan is het ook nog eens zo dat de verschillende kleuren die veroorzaakt worden door actieve plantstoffen ook van invloed zijn op onze gezondheid.
Groen : luteine, chorofyl en isothiocayanaten.
Geel : violaxantine, betalaine en kaemprerol.
Oranje : bétacaroteen en krijptoxanthine
Rood : capsanthine, lycopeen en astraxanthine.
Paars : anthocyaan en resveratrol.
Deze plantstoffen zitten naast in chilipepers ook in gekleurde paprika’s en tomaten. Alle kleuren peper bevatten naast capsaïcine ook sinapinazuur.
( dit blog is interactief, laat met een gerust hart jouw reactie achter )
Reactie plaatsen
Reacties