Het doel van het Nederpeper project is om eigen pepers te kweken die geschikt zijn voor ons klimaat en de Nederlandse keuken. Daar horen ook de Spaanse, Surinaamse en Aziatische keuken bij. Om te beginnen heb je een plant nodig die goed groeit en tegelijkertijd een goede productie laat zien, gewoon buiten in de tuin of in een grote pot op het terras. Voor in de keuken heb je een mild hete peper nodig, waar het hele gezin graag van mee eet.
Om hier een aanzet aan te geven ben ik vanaf half januari van dit jaar (2020) begonnen met het uitzaaien van 8 verschillende peper soorten; Spaanse peper uit eigen zaad, Amarillo Costeno, Hungarian Yellow Hot Wax, Gossia Dóro, Jalapeno M, Nepal Orance, F.fish, Chinise Five Color en daar is later de Super Chili Camino bijgekomen.
Uit de 8 eerder beschreven pepers zijn er vier naar voren gekomen die ik half mei heb aan geplant in mijn groentetuin. Dat zijn de eerste vier pepers; Spaanse peper, Amarillo, Hungarian hot wax en de Goccia Dóro. Daarbij heb ik gekeken naar opkomst uit zaad, sterkte van de plant bij verpotten, de beschikbare info over de peper en de eigenschappen die de plant en de peper hebben. Nu kijk ik verder naar het aantal knoppen, de bloemen, de vruchten en de ontwikkeling van de plant zelf.
De Spaanse peper doet het op alle punten goed, zoals elk jaar. Het zelfde geld voor de Amarillo. De Hungarian geeft wel voldoende vruchten, alleen de plant blijft achter in ontwikkeling. Later is deze plant toch weer bij getrokken. Als laatste heeft de goccia maar een paar (hele grote) vruchten gegeven en blijft als plant ook achter. Deze laatste is dan ook uitgevallen voor het nederpeper project.
Op 28-07-2020 heb ik het stuifmeel van de Amarillo Costena kunnen opvangen en heb dat aangebracht op de stamper van de Camino.
Op 01-08-2020 zag ik dat deze kruisbestuiving gelukt was. Natuurlijk zal die peper dit jaar nog een Camino zijn, alleen het zaad wat daar in zit heeft 50% de genen van de Camino en 50% de genen van de Amarillo! Volgend jaar zullen we zien of deze kruising ook brengt wat ik er van verwacht.
Op 30-08-2020 zag ik tot mijn vreugde dat er een knal gele peper aan mijn Spaanse peperplant uit eigen zaad hangt. Nu weet ik het zeker; dit is een kruising tussen een Spaanse en een Surinaamse peper! Die stond er vorig jaar pal naast. Dat is overigens niet de Madame Jeanette. Hier had ik van meet af aan al een vermoeden van, … breder blad en kortere, dikkere pepers. En ook de kelk groeit niet over de peper heen zoals dat bij de Spaanse peper wel het geval is. Deze peper doop ik; Red Put Mild. De smaak is fruitig zoet en verder is de peper opvallend mild. Vandaar de toevoeging Mild en Put is een verwijzing naar de plaats van ontstaan, dat is Putten. Deze nieuwe hybride peper is volgend jaar F2 en ziet er veel belovend uit.
( dit blog is interactief, laat met een gerust hart jouw reactie achter )
Reactie plaatsen
Reacties