groen of rijp
Oogsten doe je van juli tot tot en met oktober. Snel groeiende pepers zijn vaak al rijp in juli/augustus, zoals de Cayenne peper. De latere types pas in september/ oktober, zoals de Piri Piri. Je kan pepers natuurlijk ook groen oogsten, dan zijn ze knapperig, iets bitter en minder heet. Rijpen pepers zijn echter iets zoeter, fruitiger, soms iets zachter, iets heter en rijpe pepers bevatten meer vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Zelf gebruik ik in de keuken overwegend rijpe pepers. We hebben van de zomer tijdens een BBQ vroeg geoogste groene pepers gebruikt zoals hierboven beschreven. Maar ja de BBQ tijd is nu wel geweest en ik houd ik aan het eind van het oogstseizoen toch nog groene pepers over. Die gebruik ik dan als aanvulling op de voeding voor peper en tomaten planten. Dat doe ik niet met groene tomaten omdat die gevoeliger zijn voor ziekte kiemen.
pepers in de keuken
Eenmaal geoogst kan je er verschillende dingen mee doen in de keuken, om te beginnen kan je ze vers gebruiken, wat altijd weer een feest is. Milde pepers en paprika’s kunnen door een salade doen en de wat heter pepers kan je gebruiken voor warme maaltijden zoals een omelet of een pan rijst. Je kan verse pepers echter niet onbeperkt bewaren, ze blijven doorgaans een week goed in de koelkast en je hebt al snel meer pepers als dat je zomaar kan opmaken. Je hebt dan een paar mogelijkheden, de makkelijkste is ze invriezen. Dat kan je gewoon doen met hele, schone pepers in daarvoor bestemde diepvrieszakjes. Als je ze daarna ontdooit zijn ze wel wat zachter geworden, alleen ze zijn nog steeds goed te gebruiken. Dat kan zoals je verse pepers gebruikt in warme gerechten. In salades zijn ze dan minder geschikt omdat ze zacht zijn geworden en dat is gewoon niet lekker. Daarnaast kan je ze even als verse pepers drogen en verwerken tot vlokken of poeder. Dat kan in de oven, hoewel je daar heel voorzichtig mee moet zijn, vaak gaat het dan te snel en verliezen ze hun frisse kleur en ook waardevolle voedingstoffen. Een oven kan vaak niet lager dan op 100 graden worden ingesteld. Beter is het om ze in een groente droger te doen bij een temperatuur van 40 tot 50 graden, dan duurt het wat langer, alleen zo blijven de pepers wel goed en ook de voedingstoffen blijven beter bewaard.
Hotsaus
Als laatste kan je ze ook verwerken tot Hotsaus, dat kan met verse en ook met gedroogde of pepers die ingevroren zijn geweest. De laatste zijn echter ongeschikt om te fermenteren. Wil je verse saus maken dan maakt dat niet uit. Je kan daar mee verschillen de kanten op, een saus die je laat rijpen of je kan er ook voor kiezen een saus in één keer af te maken. In beide gevallen kan je spelen met de toegevoegde ingrediënten zoals ui, knoflook en toe kruiden zoals oregano. Wat hierbij wel belangrijk is dat je er goed deel azijn aan toevoegt i.v.m. met de houdbaarheid. Een beproefde verhouding is gelijke delen azijn ten over staande van de gebuikte hoeveelheid groentes. Heb je bijvoorbeeld 500 gram peper gebuikt en 100 gram rode ui, dan voeg je daar 600 milliliter azijn aan toe. Gebruik dan wel een goede azijn, zoals appel- of wijn -azijn. Bij deze verhouding voeg je ook twee eetlepels zeezout toe als balans voor de smaakervaring. Wat daarbij eveneens belangrijk is, is het even 10 minuten koken, daarmee haal je de “groene smaak “ er vanaf en word de substantie ook echt een saus. Meestal maal je eerst groef voordat je gaat koken. Na het koken is het een kwestie van af laten koelen, pureren en eventueel zeven, voor dat je als laatste gaat bottelen. Het is overigens wel verstandig om de flesjes waarin je bottelt even te koken voor een paar minuten, om de aanwezigen bacteriën te doden. De op deze wijze gemaakte saus is koelkast stabiel voor een jaar.
vers geoogste pepers
pepers in de voedseldroger
de Hotsaus is gebotteld
Reactie plaatsen
Reacties