Zijn Europese pepers in gebruik?

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 15:02

Voorgeschiedenis

Voordat ik dat ik deze vraag beantwoord, eerst even een stukje voorgeschiedenis.

Archeologen hebben aangetoond dat de chilipeper al rond 7000 voor Christus in Mexico werd gebruikt. Tussen 5200 en 3400 voor Christus werd de chilipeper plant al verbouwd, daarnaast bleef ook de wilde chilipeper veel gebruikt. Zoals bekend werd Amerika door Christopher Colombus ontdekt en daardoor kwam de peper naar Europa. Het is zeer aannemelijk dat de peper in 1493 in het klooster van Guadeloupe is aangeplant in de klooster tuin. De eerste chili peper in Europese bodem. In de begin periode namen andere kloosters van de zelfde orde het kweken van pepers over. Vanaf 1514 heeft de peper zich snel verspreidde over Europa, Afrika en Azië, door toedoen van de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders.

Twee van de oudste Europese pepers

En dan nu antwoordt op de vraag; zijn Europese peper in gebruik?Jazeker zijn Europese pepers in gebruik, zelfs deze twee van de oudste Europese pepers worden nog volop gekweekt en gebruikt.

Pimentos de Padron; Deze oude peper wordt in Spanje en Portugal gebruikt in de befaamde tapaz hapjes. Simpel weg door de Padron pepers een paar minuten op te bakken in olijfolie met wat zout. Pimiento de Padrón komt van oorsprong uit het plaatsje Padrón uit de streek Galicië in Spanje. De eerste pepers die in de kloosters werden gekweekt rond de 14de en 15de eeuw, leken sterk op de huidige Padron peper. Ze zijn er tegenwoordig ook in de kleur geel en heten dan Pimientos de Padron Yellow.

Piment d’Espelette; Al in de 16e eeuw werd deze peper geïntroduceerd in Frankrijk van uit Mexico. Baskisch Ezpelet is een gemeente in het Franse departement. Al eeuwen lang worden daar ieder jaar in oktober traditionele pimentfeesten gehouden. Op 30 minuten met de auto van het dorp bevind camping Lou P’tit Poun. Daar vandaan kan je de Pimentfeesten die eind oktober in de straten van Ezpelet worden gegeven, zelf mee maken. Verder zijn bekend de Espelette Salsa Sauce en de gepatenteerde Piment d’Espelette Chili Poeder. Daarnaast wordt deze peper verwerkt in worst, chocolade en jam. Met recht een veelzijdige klassieke peper.

Overige Europese pepers

En ook deze overige Europese pepers worden volop gekweekt en gebruikt.

Westlandse lange rode; Deze veelzijdige peper is geschikt om te verwerken tot poeder en vlokken. En is ook geschikt voor het maken van sauzen door zijn karakteristieke pittige smaak. Deze uitvoering van de Cayenne peper kom je overal op de markten in Nederland tegen.

Hungarian Hot Wax; Heeft een wasachtig uiterlijk en is ontwikkeld in Hongarije. De vruchtwand is dun en ze zijn lekker in salades. Het is een populaire peper en ideaal voor koelere klimaten. Aanverwant is de Hungarian Yellow Wax, een 13 cm lange paprika, die het eveneens goed doet in salades en daarnaast lekker zijn om te grillen of mee te wokken

Hot Portugal; De Hot Portugal is een van de vroegste pepers en dus zéér geschikt voor ons klimaat. Ze zijn zoet met aardse aroma’s en ze zijn heel goed te drogen. Hierdoor kan je er prima vlokken of poeder van maken. Deze pepers zijn natuurlijk ook vers te gebruiken.

Satans Kiss; Ook wel Ciliegia Piccante of Baccio de Satana genoemd. Het is een oude populaire chilipeper uit het zuiden van Italië. Daar wordt hij traditioneel gevuld met ansjovis en mozzarella en vervolgens gegrild.

De Piment dÉspelette is de oudste ongewijzigde Europese peper.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.