Pepers oogsten

Gepubliceerd op 28 september 2023 om 14:54

Het kweek seizoen 2023 schiet al op en het oogsten is begonnen. Door de lange regen eerder deze zomer lopen veel pepers achter in het rijpen. Dat is aan de ene kant wel jammer, aan de andere kant is het ook weer niet erg want we kunnen nog tot eind oktober doorgaan met oogsten. Om het rijpen van pepers te stimuleren kan het handig zijn de toppen uit de planten te knippen, de kans dat daar nog rijpe pepers uit komen is gering. Bovendien krijgen op deze manier de pepers die er onder zitten betere kansen om af te rijpen. Wat ook helpt is het oogsten van de al rijpe pepers, de plant richt dan zijn energie op de nog groene pepers, die op die manier sneller zullen rijpen. De zonnige weken die we na de regen periode hebben gehad helpen natuurlijk ook mee.

Zorg wel voor voldoende water, want vrucht dragende planten hebben dat echt wel nodig. Wees zuinig met voeding, voor al met stikstof omdat dat de groei van de planten zelf stimuleert. Voeding met fosfaat en kalium helpt wel in dit stadium. Een NPK van 0/10/10 is een goed uitgangspunt in dit stadium van de kweek. ( NPK= stikstof, fosfaat, kalium ) 

Ja en dan de geoogste pepers zelf, oogst ze vooral rijp, zolang het nog kan. Je kunt pepers ook groen oogsten en ze kunnen dan ook nog wel na rijpen, alleen de voeding vanuit de plant stopt dan en het is beter om te wachten tot ze echt rijp zijn. Op een gegeven moment, zo tegen eind oktober is de rek er uit en dan moet je ze wel groen oogsten.

Zelf hebben we besloten alleen nog te werken met rijpe pepers, paprika’s en tomaten omdat hoe groener deze vruchten zijn hoe meer antinutriënten ze bevatten. Vooral de saponinen in groene vruchten kunnen de darm prikkelen. Niet iedereen heeft daar last van. Alleen wij maken sauzen en sambal die we te koop aanbieden en willen in alle opzichten producten aanbieden die voor iedereen veilig te gebruiken zijn. Wij gaan in het vervolg groene vruchten die niet meer de kans krijgen te rijpen vermalen met water en dat dan over de groente bedden gieten als voeding voor het volgende seizoen.

Rijpe pepers kun je natuurlijk vers gebruiken in de keuken, ze blijven in de koelkast doorgaans een week goed knapperig. Heb je echter een grote oogst dan kan je ze bijvoorbeeld invriezen, ze worden dan wel wat slapper als je weer ontdooit, toch zijn ze dan nog goed te gebruiken, ook om te drogen of te verweken in een saus. Drogen en verwerken tot saus kan natuurlijk ook prima met verse pepers. Het hangt van het type peper af waar je dan voor kiest. Dikwandige pepers droge langzamer dan dunwandige pepers, het is dan ook logisch om dunwandige pepers te drogen en de dikwandige pepers te verwerken tot saus.

Wij wensen iedereen een prettige oogst tijd toe.

 

Deze late Tacasco peperplant hebben we getopt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.