Het kweekseizoen 2023 is gestart.

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 16:29

Om te beginnen start ik dit kweekseizoen in 3 fase, dat heeft te maken met het feit dat niet alle pepers een even lang groeiseizoen hebben. Begin januari ben ik gestart met de wilde pepers en aanverwanten, zoals de Piri Piri en de Tabasco peper. Daar hoort ook de bijzondere C. Flexuosum bij, een echte wilde peper die als enige peper ter wereld ook in Nederland wintervast is. Je hebt er meerdere van nodig i.v.m. de bevruchting. Ze zijn niet 100% zelf bevruchtend zoals andere pepers. We hebben er een apart stukje in de grote tuin voor gereserveerd. Volgens kenners zijn ze bijzonder lekker als toevoeging in sauzen. Begin februari ben ik van start gegaan met de C. Baccatum pepers, die hebben best ook wel de tijd nodig om rijpe pepers te produceren.

Tenslotte zal ik begin maart met de C. Annuum pepers beginnen, die hebben doorgaans een korter tijd nodig om tot bloei te komen als de andere pepers. Het voordeel van deze late start is dat de plant door kan blijven groeien zonder enige onderbreking. Als je deze pepers vroeg opstart, dan moet je ze twee keer verpotten om de groei er in te houden. Zelf heb ik wel voldoende ruimte voor P9 potjes,  ( de eerste verpotting) alleen niet voor 1 liter potten. ( de tweede verpotting) Als de groei bij pepers eenmaal is onderbroken, dan komt die groei in een langzamer tempo terug en dat is zonde voor het eindresultaat. Dat gebeurt als de wortels niet voldoende ruimte hebben om zich verder te ontwikkelen. Met andere woorden is het beter om voor een geleidelijke groei curve  te zorgen in afwachting op half mei, voor als de planten in de volle grond of uiteindelijke potten naar buiten kunnen.

Verder zullen we ons, zoals eerder verteld, meer en meer richten op pepers die goed te gebruiken zijn om te verwerken tot sauzen, vlokken en poeder.  Het is immers niet mogelijk om verse pepers lang goed te houden en het is zonde om ze dan maar in te vriezen. In de koelkast blijven ze doorgaans een week goed. Invriezen kan wel en wij kunnen er ook niet altijd aan onder uit, alleen de pepers worden dan slapper als je ze later ontdooit. Wel blijven ze dan nog steeds goed te gebruiken in de keuken en kan je ze vooralsnog verweken in sauzen en ze drogen voor vlokken of poeder. Ons speer punt zal dit jaar bij het maken van sauzen liggen, we werken daarbij aan de ontwikkeling van een eigen Hotsauce, Curry, chili olie en Sambal. De Hotsauce is er inmiddels al en de Curry zal de volgende zijn.

Nederpeper Hotsauce

Nederpeper Curry

Reactie plaatsen

Reacties

Gerrit de Waal
een jaar geleden

Goedemiddag,

Ik ben op zoek naar pepers die kunt vullen met o.a. gehakt (gevulde lombok) . Deze pepers moeten vooral zo recht mogelijk groeien en een lengte van ongeveer 12 tot 15 cm hebben en een doorsnee van ongeveer 2cm. Ze mogen qua smaak best wel pittig heet zijn. Wel eetbaar. Welke zaden kunt u mij adviseren.
Met vriendelijke groeten,
Gerrit de Waal.

Paul van Campen
een jaar geleden

Beste Gerrit, zelf gebruik ik jaarlijks de Red Put Mild daarvoor. Die lijkt wat vorm en hitte veel op de jalapeno. Lekker gevuld met room kaas of gehakt en er dan een speklapje omwikkelen. Daarna in de oven of op de BBQ.